Jan en Aafke fietsend door Canada

Saint-Basile (Edmundston), 15 augustus 2008

Vandaag hebben we een oud spoorwegtracee gevolgd van Cabano naar Edmundston. En ... dat betekende 60 km over een gravelpad! Ja, als je alle afleveringen hebt gelezen, dan weet je wat een overwinning dat betekent voor Aafke. Maar dit was minder erg dan de drukke highway. Die drukte zijn we wat ontwent. De weg langs de St. Lawrence Rivier is toeristisch. Daar komen geen vrachtauto's.
Wel kom je heel bijzondere dingen en personen tegen. Zo bezochten we 'Cap Charlie'. Een inmiddels gepensioneerd echtpaar geeft een show weg wanneer schepen op de Rivier langs varen. Hij ziet op de computer welke schepen er aan komen en van welke nationaliteit ze zijn. Op zijn erf - hoog op een klif - staat een vlaggenmast. Bij het passeren van het schip hijst hij de vlag van het land van herkomst en speelt op een geluidsinstallatie het volkslied. Zijn vrouw staat stram in de houding naast de vlaggenmast. In het begin (jaren '60) groette geen schip terug, maar nu is het helemaal geaccepteerd.

Gelukkig hebben we beter weer; slechts een enkele bui. Hoewel we langs de rivier fietsen, is er toch vaak niets van te zien. Soms zijn we te ver weg; soms is de grond in particuliere handen en staat een groot landhuis met omringend bos het zicht in de weg. Op onze rustdag aan het water zagen we dat de rivier duidelijk in open verbinding staat met de oceaan; er was een behoorlijk getijdenverschil. Op een rustdag doen we wat de term uitdrukt; we wassen de kleren, maken de fiets schoon en verrichten het nodige onderhoud. Verder rusten we uit in de zon voor ons appartement. Alleen met banden oppompen hebben we niet veel geluk. De ochtend erna stond alweer een band leeg. Deze keer het bandje van het karretje. Geen splinter te vinden; waarschijnlijk een korreltje in het ventiel.

Sommige dorpen hebben beeldend kunstenaars aangetrokken. Alle tuinen stonden vol grote beelden. Een ander dorp, Kamouraska, leeft helemaal van de vakantiegangers in de zomer.
We komen veel fietsers tegen op de weg. We spraken een jong stel uit Québec een aantal keren; zij kamperen in het wild. Een paar mannen uit North Virginia (USA) fietsen in 10 dagen van Québec naar Rivière-du-Loup.

In Trois-Pistoles hebben we Maaike opgezocht en een nacht bij haar gelogeerd. Zij is de dochter van goede vrienden van ons uit Gieten. De doorsteek naar Cabano was weer even heftig (wat bergen betreft: een aantal keren 12%!) Dat gaat toch niet zo gemakkelijk meer. De versnelling begint ook wat te haperen. Een paar tandwielen raken versleten. We moeten overschakelen op een andere combinatie. Maar volgens de berichten is de provincie die we nu zijn binnengereden (New Brunswick), vlak. Nou vlak, in de ogen van automobilisten dan misschien.

Overigens zijn we vandaag ook weer een tijdgrens overgegaan, de laatste. In deze tijdzone blijven tot in Halifax. Nieuwsgierig naar de km-stand: 6.750 km. We zijn gezond en gaan nog steeds goed.

Groet van Aafke en Jan

FOTO'S:

10 november: Nieuws bijgewerkt - 18 september: Foto's toegevoegd - 24 augustus: Route bijgewerkt