Jan en Aafke fietsend door Canada

Polioride

In 2003 heeft Jan meegedaan aan een monsterfietstocht van Vladivostok naar Scheveningen in 95 dagen die bekend staat onder de naam Polioride. Deze tocht ging over een afstand van 12.500 km, dwars door SiberiŽ, (Europees) Rusland, Letland, Litouwen, Polen, Duitsland en Nederland. Hitte, regen en kou, 1.600 km slechte, onverharde wegen ten oosten van het Baijkalmeer en eindeloos verlaten steppen.

Mysterieuze steden als Chita en Ulan-Ude (met de grootste Lenin-kop ter wereld). Geweldige ontvangsten door Rotaryclubs in de steden en boeren in de dorpen. Ongekend bloeiende steden als Novosibirsk en Kazan, hoofdstad van de staat Tatarstan, waar de olie met Russische traagheid jaar in, jaar uit door ontelbare ja-knikkers uit de grond wordt gehaald. Ze beleefden een grandioze intocht in Moskou - door politie-escorte begeleid naar het Kremlin. In Berlijn werd de Russische volgauto, een Ural-truck, van de weg gehaald door de Polizei.

En ten slotte - na 3 maanden - het emotionele weerzien van vrouw, kinderen, familieleden en vrienden op de Pier in Scheveningen. Daar volgde de huldiging en de bekendmaking van het sponsorbedrag voor de Rotary-actie 'Polio de wereld uit!' door Erica Terpstra: Ä 364.000!

Het was voor Jan - en de andere deelnemers - een onvergetelijke ervaring, die naar meer smaakte. Het boek dat over deze reis is uitgebracht, is niet meer nieuw te koop maar misschien kunt u het verslag van deze fantastische belevenis nog ergens tweedehands op de kop tikken. Het boek heet 'Niet voor niets op de fiets' (2004, ISBN 90-5959-018-X).

 

Zie voor meer informatie over deze bijzondere tocht de artikelen op de website van BDU-Ede Stad:

FOTO'S:

10 november: Nieuws bijgewerkt - 18 september: Foto's toegevoegd - 24 augustus: Route bijgewerkt