Jan en Aafke fietsend door Canada

Route

De afgelegde route:


Grotere kaart weergeven

Velen vragen zich af hoe je aan een route komt als je een onbekend land gaat bezoeken. Dat is tegenwoordig lang niet zo avontuurlijk meer als vroeger. Op Internet zijn vele reisverslagen te vinden. Maar wij zijn nog redelijk ouderwets te werk gegaan. Een voor de hand liggende term voor een zoekmachine, die Internet afstruint, is "cycling Canada". En ziedaar, op de eerste pagina maakt de zoekmachine al melding van een boek van John W. Smith. Smith is een Canadese onderwijzer die graag in zijn land - maar ook in andere werelddelen - fietst. Hij heeft in zijn boek Cycling Canada (ISBN 0-933201-70-2) veel fietstochten in Canada beschreven. Maar aan het eind beschrijft hij een route van coast to coast door Canada, Welnu, die beschrijving vormde de basis van onze route. Het begin en het eind van onze reis volgen wij - min of meer - zijn beschrijving. Vanaf Hope tot Toronto hebben wij een eigen variant uitgestippeld.

Wij zijn heel blij, dat wij contact hebben gevonden met een familie uit Canada, die tijdens onze reis in ons huis wil wonen om van daaruit uitstapjes te kunnen maken naar familie en de vele toeristische attracties in Nederland.

Wij vertrekken van Vancouver (van het strand aan de English Bay) en rijden in westelijke richting naar Hope. Daarna noordwaarts langs Lytton naar Lillooet en Cache Creek. Dan rijden we over Highway 1 via Kamloops naar Golden. Vervolgens over Highway 95 tot Radium Hot Springs en vandaar naar de Icefield Parkway. Op dat moment zijn we al over de Continental Divide. Dat is de grens waar de rivieren ofwel naar de Grote Oceaan (naar het westen) afwateren, of richting de Atlantische Oceaan (naar het oosten).

Deze Icefield Parkway leidt ons naar het noorden langs de mooiste gletsjers van de Rocky Mountains naar Jasper. Hier gaan we verder in oostelijke richting naar Edmonton en Prince Albert. Daar woont familie van Aafke, die wij met een bezoek gaan vereren. Op uitdrukkelijk verzoek van Margriet blijven we daar een paar dagen. Wij laten ons graag door haar verrassen.

Dan fietsen we in zuidoostelijke richting naar Winnipeg, waarna we door een prachtig merengebied doorrijden naar Fort Francis, vlakbij de grens met de USA. Dan komen we in de omgeving van de Grote Meren. We rijden over Highway 17 langs Lake Superior naar Sault Ste. Marie en vandaar langs Lake Huron naar de Niagara Watervallen. We blijven aan de Canadese kant van de Grote Meren. Van de Niagara Falls fietsten we langs Lake Ontario naar Toronto. Van hier fietsen we over de kustweg naar de St. Lawrence Rivier. Deze volgen we aan de noordoever tot bijna in Montreal. Om de drukte van de grote steden te ontwijken (wij houden meer van de natuur dan van steden) steken we deze rivier over en gaan we in zuidoostelijk tot bijna aan de grens met de USA. Met een wijde boog komen we tussen Montreal en Quebec-City weer terug bij de St. Lawrence Rivier. Die volgen we - ditmaal aan de zuidkant - tot Trois-Pistoles (je ziet: we fietsen duidelijk in het Franstalige Canada). Dan krijgen we een bergachtige doorsteek naar de haven van St. John. Met de veerboot steken we de Bay of Fundy over naar Nova Scotia. Van Digby Harbour steken we dwars over Nova Scotia naar Lunenburg aan de Atlantische Oceaan. Langs de kust fietsen we via schilderachtige plaatsjes naar ons eindpunt Halifax.

FOTO'S:

10 november: Nieuws bijgewerkt - 18 september: Foto's toegevoegd - 24 augustus: Route bijgewerkt