Jan en Aafke fietsend door Canada

Thunder Bay, 9 juli 2008

Lieve mensen, al snel weer bericht van ons. Thunder Bay is een stad met 110.000 inwoners en de KOA Kampground heeft goede voorzieningen; vandaar. Sinds Fort Frances is de informatie over accommodaties heel erg summier. Elke dag puzzelen we hoever we moeten rijden, waar een camping of motel is. Zelfs telefoongidsen worden geraadpleegd. En als je dan ter plekke komt, is het ding gesloten of nog kilometers van de Highway. Dan moet je een gravelweg in en na die eerste ervaring is dat uit den boze. Boverdien, extra kilometers maken staat ons niet aan. We zijn er toch in geslaagd om elke nacht een onderkomen te vinden. Vaak op de meest onverwachte plaatsen. Gehuchten die niet eens op de kaart worden vermeld. De ene dag hebben we 90 km gepland en halen we met de wind in de rug wel 120; de andere dag denken we 115 km te moeten kunnen halen en dan staat de wind tegen en komen we op 80 km afgepeigerd in een motel aan.

Onderweg kwamen we langs de waterscheiding, vanwaar al het water via de Grote Meren naar de Atlantische Oceaan vloeit (op 90° 47.047 WL voor de liefhebbers). Hier kwam voor het eerst tijdens onze rit een geėmigreerde Nederlander op ons af. Hij was met een stel kanoėrs van Vancouver op weg naar Thunder Bay. Weet u overigens waarvoor die grote tonnen dienen, waar Aafke bij staat? Dat is een apparaat om de boomstammen vlak te drukken op de (vele) houtwagens die hier rijden. Verder is deze weg heel rustig en in zeer goede staat. Alleen ontbreekt ook hier een geasfalteerde vluchtstrook.

De winkels en de campings gebruiken hier al de Oostelijke Tijdzone, hoewel de tijdgrens op 90° WL ligt. Ze gebruiken de tijd van Thunder Bay, waar ze inkopen moeten doen. Wij hebben nu dus 6 uur verschil met Nederland. Vandaag hebben we de route gevolgd via de Kakabeka Falls, de hoogste watervallen in Noord-Ontario. De Ontario Parks hebben we ze ook goed toegankelijk gemaakt voor de toeristen (en veel minder commercieel dan de Niagara watervallen).

Wij hebben nu 4.000 km gefietst. En hoewel we achteraf precies kunnen vaststellen hoeveel we in totaal hebben afgelegd, kunnen we rustig stellen dat we over de helft heen zijn. We zijn dus aan het aftellen!
We krijgen veel email. Dat stimuleert ons enorm! Maar onze dagen zijn zo druk, dat we niet iedereen kunnen beantwoorden. Wees ervan overtuigd dat we je bericht en belangstelling zeer op prijs stellen.
We rijden weer op de (drukke) Transcanada Highway (Hwy 11 en 17) en gaan verder langs de Grote Meren (te beginnen met Lake Superior). Bij Thunder Bay reden we over een stuk van deze Highway waar geen fietsers en wandelaars op mogen komen. Het duurde zeker 10 km voor we er weer af konden. Maar gelukkig geen politie-auto die ons achterna kwam! De volgende grote plaats is Sault Ste. Marie, maar dat is nog 700 km ver weg.

Groet van Aafke en Jan

FOTO'S:

10 november: Nieuws bijgewerkt - 18 september: Foto's toegevoegd - 24 augustus: Route bijgewerkt