Jan en Aafke fietsend door Canada

Waarom Canada?

Nadat Jan in 2003 zijn fantastische fietstocht van Vladivostok naar Scheveningen had gemaakt, kreeg hij al snel de kriebels om de 'reis om de wereld' op het Amerikaanse continent voort te zetten. Immers, het Euro-Aziatische vasteland had hij met de Polioride van de Japanse Zee tot de Noordzee volbracht. Bij de Toerclub Le Champion heeft hij al zoveel kilometers geregistreerd dat hij al twee wereldbollen heeft, maar Úcht de wereld rond fietsen is natuurlijk andere koek!

Aanvankelijk gingen zijn gedachte uit naar een fietstocht in zijn eentje. Een beetje zwervend over 's Heeren wegen, zonder al te vast omlijnd plan. Vooral genieten van de ontmoetingen van mensen en de natuur. Nadeel daarvan is dat hij die ervaring nooit zal kunnen delen met Aafke. Geen geweldig vooruitzicht om samen aan de nieuwe levensfase - het vroegpensioen - te beginnen.

De wens om samen te gaan kwam steeds duidelijker in beeld, maar dan niet op beider racefiets. Het tempo van Jan ligt veel hoger dan dat van Aafke. De oplossing om gelijk op te gaan is een tandem. Maar waar vind je een goede trekking-tandem die aan alle wensen voldoet? Nota bene niet ver van huis! Koga-Miyata heeft een geweldige tandem - de TwinTraveller - die volledig aan Jans eisen voldoet. In maart 2007 kochten we die prachtige fiets bij Koga-dealer Maxstein Tweewielers in Ede.

Toen moesten wij nog een keuze maken tussen de USA en Canada.

De fietsende journalist Wim Dussel beschrijft zijn enerverende belevenissen van zijn fietstocht over 6.800 km van coast to coast in de USA in het boek 'Wat heb ik nou aan m'n fiets hangen?' (ISBN 90-215-0910-5). Voor toerfietsers en ge´nteresseerden in andere mensen en levensgewoonten in de USA een 'must'. Voor fietsers die de doorsteek in de USA willen maken is dit een fantastische inspiratiebron.

Desondanks hebben wij gekozen voor Canada om twee redenen:

De eerste is dat de reis om de wereld in Canada ongeveer op dezelfde breedtegraad (namelijk tussen 48 en 54░ N.B.) plaats vindt in Europa en AziŰ.

De tweede reden is onze hooggespannen verwachting van de Canadese natuur en het bezoek aan een aantal familieleden en kennissen, die naar Canada geŰmigreerd zijn.

FOTO'S:

10 november: Nieuws bijgewerkt - 18 september: Foto's toegevoegd - 24 augustus: Route bijgewerkt